درامانقد-سینما: مجیدرضا مصطفوی کارگردان «آستیگمات» که امسال فیلمش از جشنواره فیلم فجر کنار گذاشته شد، در نامهای خطاب به دبیر جشنواره نسبت به عدم انتخاب فیلمش برای حضور در این رویداد انتقاد کرده است.
در متن این نامه که در خبرگزاری ایسنا منتشر شده است میخوانیم: «همانگونه که مستحضرید به گفته دبیرخانه جشنواره فیلم فجر، فیلم سینمایی «آستیگمات» رای لازم جهت ورود به بخش مسابقه جشنواره را کسب ننمود و از این رقابت بازماند.
شما فیلم را دیدهاید و درباره کیفیت آن آگاه هستید. برخی سینماگران، منتقدان و اهالی رسانه نیز فیلم را دیدهاند و قبل از شروع جشنواره، متعجب درباره دلایل عدم حضور فیلم در جشنواره از شما سئوال پرسیدند و شما تنها به این مسئله که «آستیگمات» واقعا فیلم خوبیست ولی رای لازم برای حضور در جشنواره را نداشته، اشاره کردید. قبل از شروع جشنواره به احترام فیلمهای پذیرفته شده و رعایت اخلاق سعی کردم از پرداختن به این موضوع و شنیدههای پیرامون فیلم اجتناب کنم.
همچنین شخصا برای شما و تلاشهایتان در بهبود فضای حاکم بر سینمای ایران احترام قائل هستم، ولی اجازه دهید کمی شفاف صحبت کنیم؛
واقعا در هیات انتخاب جشنواره بر فیلم «آستیگمات» چه گذشته است!؟
اگر واقعا به گفته شما فیلم دچار سوتفاهمِ محتوایی و ممیزی نشده پس چه اتفاقی در هیات انتخاب رخ داده است؟ فیلم «آستیگمات» (که متناقض از ٥ تا بدون رای عنوان میشود -ولی آخرین بار متوجه شدم ٢ رای توسط آقایان احمد امینی و مجید رضابالا داشته است- تحت چه فرایندی در هیات انتخاب رای لازم جهت ورود به بخش مسابقه را نمیآورد!؟ ذائقه یا فهم برخی از اعضای هیات انتخاب چگونه بوده است که به راحتی دست به حذف این فیلم بزنند!؟)
کدام سازمان و یا ارگانی بر روی تصمیم برخی از اعضای هیات انتخاب تاثیر داشتهاند!؟
شاید برخی تصور کردند با مهندسی آرا، فیلمی را حذف میکنند و سازندگانش هم سکوت خواهند کرد؟ و شاید دلیل نخنما و پوسیده سلیقه شخصی را مطرح کنند که اگر این چنین باشد تا ابد و بینهایت میتواند این بحث بین ما ادامه داشته باشد.
شما آگاهید و من هم میدانم که در حذف فیلم «آستیگمات» حتی یک درصد هم نمیتواند بحث سلیقه و کیفیت مطرح باشد جز بررسی و آسیب شناسی سواد، درک و تاثیر پذیریی آرای افراد موثر در این عدم انتخاب.
بد نیست نگاهی به نقدها و انعکاس نظرات منتقدان و رسانهها درباره فیلمهای پذیرفته شده داشته باشید تا شاید در جریان معیار و نحوه انتخاب غیر کیفی برخی از فیلمها قرار گیرید.
و یک سئوال خیلی مهمتر، چه کسی به برخی از اعضا اجازه داده است که در اظهار نظرهای شخصی درباره کیفیت فیلمهای حذف شده، فرافکنی کنند؟ جایگاه و سطح واقعی این افراد در سینمای ایران کجاست!؟ این حجم از بیاخلاقی نسبت به سینمای مستقل از کجا ناشی میشود!؟
پس نقش دبیر جشنواره در مدیریت و اصلاح تصمیمهای عقب مانده و اشتباه چه میشود؟ چه کسی قرار است مسئولیت این خطا، کجفهمی و بازی با اعتبار و سرمایه بخش خصوصی را بپذیرد؟ هیات انتخاب؟ دبیر جشنواره و یا رئیس سازمان سینمایی!؟
من اطمینان دارم که این حذف نه تنها سهوا بلکه بر اساس تعمد بوده است و بررسی سطحی هم گویای این واقعیت است.
جناب آقای داروغه زاده؛ من از این به بعد قصد هیچ مصلحت اندیشی حتی برای حفظ منافع فیلم از جمله دریافت پروانه نمایش و اکران فیلم ندارم. جشنواره تمام شده است ولی عدهای حقی را ظالمانه از بین بردهاند و بر آن پافشاری کردند. متاسفانه امیدی هم به احقاق آن از طرف سازمان سینمایی ندارم.
به گواه تاریخ، ظلم ظلم است و تفاوت ماهیتی ندارد که در چه زمانی و توسط چه کسانی اتفاق میافتد و سکوت در مقابل ظلم، مشارکت پنهان با ظالم است…»